Offentligt transport i Amsterdam er let og hurtigt. Der kører både metro, sporvogne, busser og tog. I centrum er sporvognene kongerne, mens metro og busser er bedst, hvis du skal til de ydre dele af Amsterdam.
Transporten i Amsterdam gøres dejligt let, da man kan købe enten time eller dagskort (1-7 dage), der giver ubegrænset transport. Billetterne gælder både til metro, bus og sporvogne. Opholder man sig længere tid i Amsterdam kan man købe såkaldte OV-kort med en lille chip, som vi kender det fra rejsekortet.
Nedenfor gennemgår jeg, hvilke typer billetter og rejsekort du kan købe, og du kan se rutekort for både metro, sporvogn og busser. Den officielle hjemmeside for den offentlige transport i Amsterdam er også rigtig god og hvis du vil prøve at planlægge ruter, er hjemmesiden http://9292.nl/en rigtig god.
Billetter
Billetter købes enten i GVB billetluger, billetmaskiner på metrostationerne eller på sporvognene. GVB billetlugerne kan findes Amsterdams hovedbanegård, station Bijlmer ArenA, station Lelylaan eller station Zuid.
I Amsterdam bruger de lokale de såkaldte OV-chipkort der minder meget om rejsekortet herhjemme. Det anbefaler jeg som udgangspunkt ikke, med mindre du skal være i Amsterdam i en længere periode.
Som turist kan du i stedet købe ”papirkort”, som gælder fra en time til syv dage. Dagsbilletterne gælder 24 timer fra første brug for dagsbilletter, 48 timer for 2-dags billetter osv.
Priserne for voksne er (2022):
- 1 time: 3,2EUR
- 1 dag: 8,5EUR
- 2 dage: 14,5,5EUR
- 3 dage: 20,0EUR
- 4 dage: 25,5EUR
- 5 dage: 29,5 EUR
- 6 dage: 34,0 EUR
- 7 dage: 37,0 EUR
Har du planer om at rejse bare en smule rundt i Amsterdam, vil jeg til enhver tid anbefale at købe et ubegrænset rejsekort, da det blot med tre ture om dagen er billigere end hvis du køber enkeltbilletter – og det er også en hel del lettere.
Det er lidt mere teknisk, når det kommer til, hvilke billetter, der kan købes hvor. I sporvognene kan man købe 1- og 2-dages billetter. I billetmaskinerne på metrostationerne kan man købe 1-4 dages billetter. På GVBs webshop kan man også her købe 1-4 dages billetter (tryk på “Day Card”), mens GVB billetlugerne har alle varianter. Billetter kan også købes via gvb-travel app . I busserne skal du være opmærksom på, at du KUN kan købe 1 times billetter og altså ikke dagskort.
Børn (4-11) kan købe dagsbilletter for 2,50EUR. De kan købes på sporvogne, billetmaskinerne og GVB billetluger. Børn (0-3år) rejser gratis.
Rejsekort
Du kan også få adgang til den offentlige transport via forskellige pass’es som ”I Amsterdam City Card” og ”Amsterdam travel ticket”. Sidstnævnte er ubegrænset rejse med offentlig transport og indeholder også transport til og fra lufthavnen.
Priserne (2022) er 17EUR, 22,5EUR og 28EUR for en dag, to dage eller tre dage. Vær dog opmærksom på, at kortet ikke gælder i 24, 48 og 72 timer, men kalenderdage, så hvis du aktiverer kortet 23:59 gælder kortet reelt kun to dage.
Kortet kan købes ved Schiphol lufthavn: ”NS Tickets & Service”, Hollands Tourist Info (Schiphol Plaza ankomst 2), Amsterdam Airport Express Tickets & Info (bus stop B9). Der er også en speciel ” Amsterdam Travel Ticket” billetluge, som sælger billetterne ved Amsterdams hovedbanegård (Central).
Husk at kortet er et OV kort, der fungerer som ”Rejsekortet” herhjemme, hvilket betyder at du skal checke ind og ud for hver tur.
Sporvogne
Sporvognene i Amsterdam er kongerne af centrum. Amsterdam har et af Europas største netværk af sporvogne, og der kører i dag 200 sporvogne på de 15 linjer.
Mange af linjerne stopper ved hovedbanegården og der er to ”sporvogne-stationer” udenfor hovedbanegården. Du kan se alle stoppested på den officielle hjemmeside: http://maps.gvb.nl/en/lijnen, som også viser linjerne på et kort. Samtidig er det muligt at lave en ruteplan, så du let kan finde den linje der er hurtigst.
Som nævnt under ”Billetter” kan man købe enkeltbilletter (gælder en time) om bord til 3,2EUR eller købe et eller to dages dagskort på togvognen. Billetterne kan købes midt i toget. Nedenfor kan du se linjerne, hvor de største stationer er nævnt, så du kan få en ide om, hvor de forskellige linjer kører hen (kilde Wikipedia).
- 1 – Centraal Station – Leidseplein – Surinameplein – Station Lelylaan – Osdorp De Aker (Matterhorn)
- 2 – Centraal Station – Leidseplein – Hoofddorpplein – Nieuw Sloten (Oudenaardeplantsoen)
- 3 – Zoutkeetsgracht – Museumplein – Ceintuurbaan – Muiderpoortstation
- 4 – Centraal Station – Frederiksplein – Station RAI
- 5 – Centraal Station – Leidseplein – Museumplein – Station Zuid – Amstelveen (Binnenhof)
- 7 – Sloterpark – Leidseplein – Weesperplein – Flevopark
- 9 – Centraal Station – Plantage – Watergraafsmeer – Diemen (Sniep)
- 10 – Van Hallstraat – Leidseplein – Weesperplein – Rietlandpark – Java-eiland (Azartplein)
- 12 – Station Sloterdijk – Museumplein – Ceintuurbaan – Amstelstation
- 13 – Centraal Station – Rozengracht – Mercatorplein – Geuzenveld (Lambertus Zijlplein)
- 14 – Sloterpark – Rozengracht – Dam – Plantage – Flevopark
- 16 – Centraal Station – Vijzelstraat – Museumplein – De Lairessestraat – Amstelveenseweg – VU Medisch Centrum
- 17 – Centraal Station – Rozengracht – Kinkerstraat – Station Lelylaan – Osdorp (Dijkgraafplein)
- 24 – Centraal Station – Vijzelstraat – Museumplein – Beethovenstraat – Amstelveenseweg – VU Medisch Centrum
- 26 – Centraal Station – Rietlandpark – Piet Heintunnel – IJburg (IJburglaan)
Metro
Metroen dækker som nævnt ovenfor overvejende de ydre dele af Amsterdam. I centrum er der tre stationer: Amsterdams hovedbanegård, Nieuwmarkt og Waterlooplein. De tre centrale stationer ligger på den blå linje (54).
Metroen kører mest over jorden med undtagelse af centrum. Hvis du skal fra hovedbanegården til Waterlooplein eller nogle af stationerne længere fra centrum er metroen hurtig og let.
Bus
Busserne i Amsterdam bruges overvejende, hvis du skal ud til forstæderne. Du kan se alle linjerne her: http://maps.gvb.nl/en/lijnen eller downloade app’en fra http://9292.nl/#
Fra ca. 00:30 til 07:30 kører hverken sporvogne, metro eller de normale busruter. I stedet kører natbusserne. Der er 12 linjer, som alle kører fra hovedbanegården, seks som stopper ved Leidseplein og seks som stopper ved Rambrandtplein, hvorefter de kører ud til resten af Amsterdam.
Busserne kører hver halve time og en enkeltbillet koster 4,50EUR og gælder i 90 minutter. Man kan også købe et 12-klips kort for 34EUR. Hvis du har et ubegrænset rejsekort dækker det også natbusserne.
Jeg håber min lille guide til den offentlige transport i Amsterdam har hjulpet. Har du spørgsmål er du altid velkommen til at spørge i kommentarerne nedenfor eller sende en e-mail.
Har du læst?
- Hvor skal man bo i Amsterdam? Min guide til, hvor du skal bo i Amsterdam