MIDLERTIDIGT LUKKET – forventet åbning af nyt flot museum i 2026.
I melloemtiden kan du se genstande fra vikingtiden i Historisk museum i Oslo centrum.
Vikingeskibsmusset er en spændende samling af fund fra Norges vikingetid. På museet finder du verdens bedst bevarede vikingeskibe og andre flotte fund fra vikingetiden. Udstillingerne på museet skiftes ud med jævne mellemrum, så der altid er noget nyt at se, hvis du vender tilbage.
Dette museum ligger et lille stykke fra selve centrum i Bygdøy, men er stadig bestemt anbefalelsesværdigt. Det er en af de mest besøgte turistattraktioner i Oslo, som i 2015 havde næsten 450.000 besøgende. Museet er en del af Kulturhistorisk museum og samarbejder med Universitetet i Oslo om udstillinger og forskning.
Der udstilles tre vikingeskibe, som er hovedattraktionerne på museet. Historien om disse, samt Norges forfærde, vikingerne, er fascinerende og lærerig. Museet er ikke kæmpe stort, men bestemt et besøg værd og den perfekte aktivitet på en gråvejrs- eller regnvejrsdag.
Historie
Gabriel Gustafson var manden, som i 1913 kom med forslaget om at bygge et vikingeskibsmuseum i Bygdøy. Gustafson var norsk arkæolog og professor, som stod i spidsen for udgravningen af Oseberg-fundet, som er et af museets vigtigste fund.
Museet blev tegnet af arkitekten Arnstein Arneberg. Denne opgave blev et af arkitektens hovedværker. Han er i høj grad anerkendt for sit arbejde i Norge og har ud over Vikingeskibsmuseet også været med til at tegne Olso Rådhus sammen med Magnus Poulsson.
Museet skulle kunne rumme de tre store fund fra Oseberg, Tune og Gokstad. Disse fund fik hver deres fløj i museet, hvor Osebjergfløjen var den første, der var færdig i 1926. De to andre fløje var færdige i 1932, hvor de blev indviede. Museet har også en fjerde fløj, men denne var først færdigbygget i 1957.
På nuværende tidspunkt er der planer om at bygge et nyt vikingeskibsmuseum i Bygdøy. Disse byggerier er planlagt til at starte i 2020. Flere instanser i Oslo har de seneste år arbejdet på at få flyttet vikingeskibene, så de kunne være placeret ved Operahuset i byens centrum. Eksperter på området er dog kommet frem til, at skibene er for skrøbelige til at kunne flyttes og derfor planlægges nu et nyt museum i Bygdøy. Det nye museum er nødvendigt, da museet har høj popularitet og med et stigende antal besøgende, må der udvides, for at der er plads til både skibe og gæster.
Hvad skal man se på Vikingskibsmuseet i Bygdøy?
På Vikingeskibsmuseet er der tre ting, du bare skal se. Du bliver nemlig nødt til at se alle tre vikingeskibe, både Tuneskibet, Gokstadsskibet og Osebergskibet. Disse er placeret i hver deres fløj i museet og er lette at finde på grund af deres imponerende størrelser.
Tip: Når du bevæger dig rundt på museet, er der mulighed for at få en masse viden om de forskellige udstillede fund ved hjælp af QR-koder og museets gratis wifi. Der findes nemlig QR-koder rundt på museet, som du kan scanne med en QR-kode scanner app på din mobil og blive meget klogere. Det tager lidt ekstra tid, men er en sjov måde at blive klogere på og gør besøget endnu bedre. Tag evt. dine høretelefoner til mobilen med, da det er lydklip, som findes på QR-koderne.
Osebergskibet
I starten af august 1903 opsøgte gårdejeren Oskar Rom, arkæologen Gabriel Gustafson, da han havde fundet noget på sin gård Lille Oseberg, som han mente, var rester af et skib. Der gik ikke mere end to dage, før Gustafson begyndte at undersøge Oskar Roms grund. Her fandt han flere skibsdele og nogle dekorerede med mønstre typisk for vikingetiden. Gustafson slog fast, at der var tage om et vikingeskib, som han selvfølgelig meget gerne ville have gravet op.
Udgravningen af skibet startede dog først året efter, for at undgå efterårets regnfulde dage. Næste sommer begyndte arbejdet, som tog under tre måneder. Efter udgravningen havde Gustafson 2000 dele, som skulle samles, som et kæmpestort puslespil. Denne rekonstruktion tog 21 år, da træet skulle tørre og alle delene skulle sættes på plads. I dag består Osebergskibet af over 90% træ fra det originale skib.
Osebergskibet er bygget i egetræ omkring år 820. Det er udsmykket med mønstre og figurer skåret ud i træet, samt en spiraludsmykning i begge ender. Dette er tegn på, at skibet har tilhørt en person i overklassen, som endda har haft de tredive roere til rådighed, som der er plads til. Skibet må også have kunnet sejles med sejl, da der er fundet en mast af fyrretræ, som har været mellem 10 og 13 meter høj.
Gokstadsskibet
Dette skib blev fundet i gravhøjen ved gården Gokstad i 1879. Udgravningen af skibet startede ikke med professionelle arkæologer, men med to tiårige drenge, som kedede sig en efterårsdag. De fandt de første dele af skibet, som i 1880 blev færdigudgravet af arkæologer.
Skibet var placeret i en fem meter høj og 45 meter bred gravhøj, som har været med til at bevare skibet utrolig godt. Ved restaureringen af skibet skulle alle skibets dele samles, og her måtte nogle af delene dampes på plads, for at kunne formes tilbage til præcis den form, som de havde, da skibet blev nedgravet.
Der har både været mulighed har at sejle og ro Gokstadsskibet, da det både havde en mast, men også 16 årehuller på hver side. Der har altså været op til 32 mænd om at ro skibet samt en styrmand og en, der holdte udkik. Gokstadsskibet er det største af de tre, som er udstillet på Vikingeskibsmusset med en længde på 24 meter.
Tuneskibet
Tuneskibet er det første vikingeskib, som blev udgravet fra sin gravhøj. Dette skete i 1867 på gården Nedre Haugen lidt uden for byen Fredrikstad. På trods af at dette skib har været udgravet i længst tid, er det dog stadig et af verdens bedst bevarede vikingeskibe. Skibet er udgravet fra en af landets største gravhøje, som var over 80 meter i diameter.
I og med at denne udgravning var sin første af slagsen, var processen ikke ligeså forsigtig og skånsom, som den senere er blevet. Dette betyder, at resterne af både den begravede viking og mange af de gaver, som han har haft med sig i graven, er ødelagte eller forsvundet. Udgravningen var overstået i løbet af to uger, hvilket er meget hurtigt for denne slags udgravning. Dette har efterladt spor på skibet i dag, da der nogle steder er mærker efter spaderne, som blev brugt under udgravningen.
Tuneskibet er et egetræsskib, som er bygget omkring år 910. Dette skib er mindre end både Gokstad- og Osebergskibet, men har en stærkere mast, som har kunne holde et stort sejl. Jo større sejl, jo hurtigere kunne skibet formodentligt sejle; Dette skib har altså været et af de hurtige af slagsen. Selve skrogets form har også været med til at forøge hastigheden, da formen er god i havets bølger. Skibet har dog ikke kunne laste tunge ting, men sandsynligvis varer med høj værdi og lav vægt, som f.eks. pels eller glas.
Hvordan kommer man til Vikingeskibsmuseet?
For at komme til Vikingeskibsmuseet skal du tage bus nr. 30 mod Bygdøg. Du skal stå af ved stoppestedet “Vikingeskipene”. Når du står af bussen, er der skiltet til museet, som ligger få hundrede meter derfra.
Fra Jernbanetorget i centrum, tager busturen 16 min. og bussen kører hvert 10. minut i dagtimerne.
Åbningstider og billetter
Museet har åbent alle dage, åbningstiderne varierer dog fra sommer- til vinterhalvåret:
- Maj til og med september: Kl. 9-18,
- Oktober til og med april: Kl. 10-16.
- Der er lukket nogle få dage i december og januar: 24.-26. dec., 31. dec. og 1. jan.
Priserne for billetter til museet er som følgende:
- Voksen: 80 NOK (ca. 65 DKK)
- Familier (to voksne + 1 barn under 18): 150 NOK (ca. 121 DKK)
- Børn under 18 år: Gratis adgang
Tip: Når du har købt adgang til Vikingeskibsmuseet, har du med billetten også gratis adgang til Kulturhistorisk Museum inden for 48 timer.