Storbyinfo.dk

din guide til storbyferien

  • Hjem
  • Storbyer
    • Amsterdam
    • Barcelona
    • Berlin
    • Hamborg
    • Lissabon
    • London
    • Milano
    • New York
    • Oslo
    • Paris
    • Rom
    • Budapest
    • Stockholm
  • Hvor skal man bo
  • Flybilletter
  • Om
  • Ressourcer
Hjem » Rom » Pantheon i Rom

Pantheon i Rom

19. oktober 2022 af martin Leave a Comment

Pantheon

Foto af Tyler Bell

Pantheon i Rom er en af de, hvis ikke den, bedst bevarede bygning fra Antikkens Rom og Pantheon er et symbol på den velstand og viden som det Romerske Rige var i besiddelse af.

Pantheon var oprindeligt bygget som et tempel for hedenske guder. Der var mange af dem og navnet Pantheon stammer fra de to græske ord “pan” (som betyder alting) og “teon” (hvilket betyder guddommeligt).

Opførelsen af Pantheon foregik i 118-125 e.Kr. på foranledning af kejser Hadrian. Årsagen til, at Pantheon i dag er så velbevaret er dog, at Pantheon blev givet til Pave Bonifacius i 609 e.Kr. Lige siden har Pantheon været en kristen kirke kendt som “Santa Maria ad Martyes” eller “Santa Maria dei Martiri”.

Pantheon har været i brug lige siden opførelsen og bruges stadig den dag i dag, både til gudstjeneste og som gravsted. To italienske konger og en dronning er begravet i Pantheon sammen med malerne Raphael og Peruzzi og komponisten Corelli.

Pantheons historie

Pantheon blev bygget af kejser Kadrian i perioden 118-125 e.Kr. som et tempel for de mange hedenske guder.

Pantheon blev opført på samme sted som et tidligere tempel var placeret. Templet der blev oprindeligt bygget i 27 e.Kr. under konsul Agrippa og genopbygget i 80 e.Kr. under Domitan efter en brand, brændte endeligt til grunden i 110 e.Kr. efter at være blevet ramt af lyn.

Dette er også årsagen til, at man på Pantheons facade kan læse følgende inskription: M. AGRIPPA.L.F.COSTERTIUM.FECIT hvilket løst oversat betyder “Marcus Agrippa, søn af Lucius, konsul for den tredje gang, byggede det”.

Den oprindelige brug af Pantheon er stadig ukendt. Det eneste man ved er, at det var betragtet som et tempel – dog ligner det ikke som andre templer fra samme periode.

Bygningen

Kendetegnet ved Pantheon er den store kuppel. Den er 43 meter høj og 43 meter i diameter og det var verdens største kuppel i 1300 år indtil katedralen i Firenze blev bygget i 1436.

At opføre en så stor kuppel har været en kæmpe udfordring og det står stadig i dag som en meget stor bedrift. Romerne løste udfordringerne med kuplens enorme vægt ved at have meget tykke vægge i bunden og tyndere vægge højere oppe.

De brugte også tungere og stærkere materialer i bunden og lettere materialer i toppen.
Væggene er mere end seks meter tykke i bunden af kuplen, mens de kun er lige over en meter tykke i toppen. Selve skelettet er baseret på buer, hvilke tilsammen kan holde den meget store vægt.

I toppen af kuplen giver den store åbning, mere end otte meter i diameter, det eneste lys inde i Pantheon. Da åbningen ikke kan lukkes og det derved kan regne ind i Pantheon hælder gulvene en smule, således vandet føres til drænrør under gulvet.

Besøgende til Pantheon bliver mødt af en kæmpe overdækket forhal. Forhallen består af 16 søjler, otte i første række og derefter fire i de to næste rækker. Søjlerne blev brudt i Egypten og herefter blev de mere end 60 tons tunge søjler transporteret til Rom.

Oprindeligt var forhallens tag af bronze, men dette blev fjernet af pave Urban VIII og noget af dette bronze blev faktisk brugt af Bernini til at skabe baldakinen til Peterskirken.

Oprindeligt var Pantheon også beklædt med marmor og dørene var lavet af bronze, som var forgyldte med rigtig guld. Gennem årene er de værdifulde materialer dog enten fjernet eller stjålet. Over forhallen i trekanten var der en skulptur, som illustrerede giganternes kamp, og i dag kan du stadig se, hvor skulpturerne var.

Indvendigt

Foto af Helen Simonsson

Foto af Helen Simonsson

Indvendigt er Pantheon som en cylinder og man mener, at kuplen skulle symbolisere himmelhvælvingen. Kuplen er opbygget af fem ringe eller etager med 28 “sunkne paneler” i hver ring. I dag er panelerne lidt kedelige at se på, men det menes at de oprindeligt har været dekoreret med ornamenter.

Gulvet er det oprindelig marmorgulv og det kvadratiske mønster står i skarp kontrast til den cirkulære kuppel.

Generelt er den indvendige udsmykning ikke noget særligt sammenlignet med andre attraktioner i Rom. Flere konger er dog begravet i Pantheon og du finder deres grave under en lampe som brænder for at ære Kong Victor Emmanuel. King Umberto I og hans dronning Savoia er også begravet her.

Dress Code

Pantheon er, på trods af udseendet, en kirke og når du besøger kirker i Italien er det respektfuldt er gå “ordentligt klædt”, dvs. ingen korte nederdele, bare skuldre eller shorts.

Når det så er sagt er der, ifølge min bedste viden, ingen vagter til at afvise dig, hvis du ikke er klædt på efter forskrifterne, som der er ved Peterskirken.

Billetter og priser (2022)

Der er gratis adgang til Pantheon.

De fleste besøgende bruger kun 10-20 minutter inde i Pantheon og du kan derfor forvente korte køer, hvis der overhovedet er kø. Hvis du vil være sikker på ikke at løbe ind i en stor mængde turister, kan det anbefales at besøge Pantheon om aftenen.

Åbningstider

Pantheon er åbent hver dag 9:00 til 19:00 – sidste adgang 18:30

Hvordan kommer man til Pantheon?

Adressen er: Piazza della Rotonda, Rom
Pantheon ligger i centrum af det Antikke Rom og der er derfor ingen metro tæt ved. Du kan gå fra Piazza Navona eller tage en af turistbusserne, hvor du kan stige af og på efter behov.

Tips og tricks

Brug også et par minutter på Piazza delle Rotonda, hvor der er masser af caféer, barer og restauranter.

« Metro og busser i Rom
Peterskirken i Rom »

Storbyinfo.dk

Martin logo På Storbyinfo.dk prøver jeg at hjælpe dig til at få en både bedre og billigere storbyferie - læs mere om Storbyinfo.dk her
  • Email
  • Facebook
  • Pinterest
  • Twitter

De bedste seværdigheder i Rom

Trevi Fontænen
Colosseum
Pantheon
Den Spanske Trappe
Peterskirken

Hvor skal man bo i Rom?

Hvor skal man bo i Rom? Vil du bo i det historiske centrum, tæt på mange seværdigheder eller leder du efter det mest autentiske? Læs mere om, hvor man skal bo i rom

Metro og busser i Rom

Metro, busser, Rom? Den offentligt transport fungerer fint i Rom - især når man har et par dages erfaring. Læs mere om metro og busser i Rom

De bedste seværdigheder i Rom

De bedste seværdigheder i Rom Skal du til Rom - og har du styr på, hvad du ikke må gå glip af? Læs om de bedste "must see" seværdigheder her og du vil ikke komme hjem uden at have oplevet det bedste Rom kan tilbyde. Læs mere om de bedste seværdigheder i Rom

Roms bydele - lær om bydelene

Roms bydele Få det store overblik over Roms bydele og hvad der ligger hvor. Læs om hvor de forskellige seværdigheder ligger og hvordan du kommer rundt.

Kontakt

Jeg arbejder på, at gøre din ferie både bedre og billigere ved at give dig præcise rejseopskrifter og nyttig information til din ferie Læs mere…

  • Email
  • Facebook
  • Pinterest
  • Twitter

Warning: Use of undefined constant Storbyinfo - assumed 'Storbyinfo' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/storbyinfo.dk/public_html/wp-content/themes/foodiepro/functions.php on line 215

Storbyinfo

Vi anvender cookies for at sikre at vi giver dig den bedst mulige oplevelse af vores website. Ved fortsat brug af websiden godkender du cookiepolitikken. OkLæs mere